Tekst: Judith Lissenberg

Opvallende halsbanden zijn niet iets van deze tijd. Al eeuwenlang worden er allerlei versierselen rond de nek van de hond gehangen. Alleen heeft het brons en het beslag van toen plaatsgemaakt voor eco-hennep en tijgerprints. Een inventarisatie van wat er allemaal voor hips op de markt is.

Een van de meest bijzondere halsbanden is de Moody Dog Collar, vrij vertaald de stemmingshalsband. In deze halsband zitten vier stenen verwerkt, die door te verkleuren de stemming van de hond weergeven. De Moody Dog Collar is een ontwerp van Michele Levan van Moody Pet, die besloot haar succesvolle carrière in de Amerikaanse muziekindustrie op te geven voor het ontwerpen van aparte halsbanden.

De stenen die op de Moody Dog halsband zitten zijn zogeheten moodstones, stenen die reageren op de lichaamstemperatuur van de hond. In de jaren zeventig was het hip om dit soort stenen in ringen te verwerken. De moodstones zijn in metalen houdertjes op de halsband vastgemaakt, en wel zo dat ze de vacht raken. De stenen zouden de energie van de hond absorberen en omzetten in een bepaalde kleur. Aan de hand van die kleur kun je aflezen of de hond qua stemming verhit of juist heel erg cool is.

De stenen kunnen vijf kleuren krijgen. Roodbruin staat voor nerveus, in zichzelf gekeerd, futloos, verloren en gespannen. Groen betekent verlegen, gecompliceerd, heimelijk, zelfvoldaan en overgevoelig. Blauwgroen geeft aan dat de hond ontspannen, aanhalig, rustig, beheerst en koel zou zijn. Donkerblauw staat voor gezellig, opgewekt, vrolijk, speels, energiek en in je sas. Zwart betekent overdonderd, verward, ontstemd, nors.

De prijs van de Moody Dog halsbanden is niet kinderachtig en kan afhankelijk van het model oplopen tot bijna honderd gulden. De testhond krijgt een Moody Dog halsband van turkoois gekleurde koeienvacht om zijn nek. De stenen komen zwart uit het blikje. Ontstemd dat ze niets te doen hebben? Tijdens een wandeling kleuren de stenen langzaam donkerblauw. Nadat de hond even in de auto heeft moeten wachten tijdens het boodschappen doen, telt de halsband een zwarte, een groene en twee roodbruine stenen.

Halsdoeken

Halsbanden met zakdoeken er aan zijn alweer geruime tijd in de mode. Crocodile Tears Pet Fashions verkoopt speciale bandana's die om de halsband geschoven of losjes om de hondennek geknoopt kunnen worden. Het aanbod is overweldigend, er zijn halsdoeken met daarop koeien, varkens, kikkers, botten, paaseieren, draken, rode pepers, sterren en nog veel meer. Kiltie Collars is gespecialiseerd in halsdoeken en halsbanden met Schotse ruiten. Er is keus uit vele tientallen authentieke 'tartans'. Helemaal leuk is het natuurlijk als je zelf MacAlister, MacGregor of MacKenzie heet en je hond kunt aankleden met het bij je familie behorende ruitpatroon.

Planet Dog brengt de eco-halsband op de markt, die aangeprezen wordt als 'neckwear' voor de kritische hond. De halsbanden zijn gemaakt van 100% milieuvriendelijke hennep. Sirius Enterprises heeft een exotische halsbandenlijn voor met name windhonden, prachtige handgemaakte geweven halsbanden met gouddraad, belletjes en kwasten.

Praktisch zijn de halsbanden met ingebouwde verlichting. Rode knipperlichtjes zorgen er voor dat de hond in het donker goed zichtbaar is. Handig is de Co-Leash, een halsband en riem ineen. Om de nylon halsband zit een stukje riem, dat met klittenband is vastgemaakt.

Met vleugeltjes

Fox & Hounds heeft verschillende halsbandencollecties, variërend van banden die zijn afgezet met zilver- of goudkleurige engelenvleugeltjes tot halsbanden waarop botjes van Swarovski kristal zijn bevestigd. Bijzonder is 'The Victorian Era Collar', een reproductie van een antieke halsband met koper beslag, bijpassende sleuteltjes en een plaatje waarin de naam van de hond kan worden gegraveerd. Van halsbanden tot veertjes tot halsbanden met roosjes tot halsbanden met zonnebrilletjes erop: ze bestaan en je vindt ze bij Dressed to the Canines.

Op zoek naar halsbanden met een ingebouwde essentiele olie-verspreider of originele in Kenia vervaardigde halsbanden met heuse Maasai prints (gemaakt van leer en kleurige kleine kraaltjes)? Daarvoor kun je terecht bij Bones. Kijk voor mooie halsbanden ook eens bij Lupine, voor halsbanden en riemen met leuke ingeweven patroontjes en een levenslange garantie (ook na kapot kauwen!).
Hippe halsbanden
Veel van de bijzondere halsbanden komen uit Amerika. Bedrijfjes die zich bezighouden met de verkoop van opvallende halsbanden lijken daar als paddestoelen uit de grond te schieten. Vaak zijn het particulieren die zelf een halsband voor hun hond hebben ontworpen en daarmee de markt op gaan, zoals Elmo's Closet, waar je halsbanden in honderden verschillende kleurenpatroontjes kunt vinden. Of kijk bij Isabella Cane voor mooie designhalsbanden (inclusief de van de Weimaraner bekende William Wegman collectie). De producten zijn eenvoudig te bekijken en te bestellen via internet. Een hippe halsband kost al snel enkele tientjes. Voor verzending naar Nederland of België komt er vaak nog een halsband aan verzendkosten bij.

Hip is niet altijd handig!

Een halsband mag best mooi, maar moet vooral praktisch zijn. Kies altijd een halsband die veilig en voor de hond comfortabel om te dragen is. De hond zelf zou, als hij het voor het zeggen had, waarschijnlijk het liefst 'bloot' door het leven gaan...
© Dit is een bewerking van een artikel dat verscheen in het julinummer 2001 van het maandblad Hondenmanieren
Een kasteel vol (ooit hippe) halsbanden

Een hondenhalsbandenmuseum? Het bestaat! In Leeds Castle, een prachtig eeuwenoud kasteel in Engeland waar koningen en koninginnen met hun honden hebben geleefd, is het Dog Collar Museum ingericht. Bezoekers kunnen er een collectie van meer dan honderd halsbanden bewonderen uit de periode van de Middeleeuwen tot heden.

De collectie werd aan het kasteel geschonken door Mrs. Gertrude Hunt, ter nagedachtenis aan haar echtgenoot, gewaardeerd historicus John Hunt. De beheerder van het kasteel, de Leeds Castle Foundation, heeft de halsbandenverzameling sindsdien verder uitgebreid.

De halsbanden die in Leeds Castle te zien zijn komen uit Engeland, Ierland, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Nederland. De oudste exemplaren dateren uit de vijftiende eeuw. Naast Middeleeuwse ijzeren halsbanden met veel pinnen zijn er met metaal en zijde bewerkte halsbanden uit de Baroktijd en zilveren banden uit de negentiende eeuw. Er zijn vooral veel halsbanden van koper te zien, zoals een verstelbaar (!) achttiende eeuws exemplaar uit Engeland met daarin de inscriptie:

Stop me not but let me jog
for I am S. Oliver's Dog

Halsbanden werden vroeger vaak weggegeven als prijs, bijvoorbeeld aan de winnaar van de 'Great Champion all age (Puppy) stakes for all England' in 1838. In de Victoriaanse tijd was het niet ongebruikelijk dat honden collectebusjes om hun rug hadden hangen. Dat leverde soms een 'bedankhalsband' op, zoals een laat negentiende eeuws exemplaar van metaal met daarin de inscriptie: 'Presented to Wimbledon Jack by the Parade Committee for his work in the cause of charity' laat zien.

Leeds Castle, aangeprezen als 'the loveliest castle in the world', blijft doorgaan met het verzamelen van interessante halsbanden. Een van de laatste aanwinsten is een halsband van banden/velgen van een fiets, die dusdanig in elkaar is geknutseld dat hij lijkt op een puntige halsband uit de Middeleeuwen. Zo'n fietshalsband is volgens het museum tegenwoordig in de mode aan de oostkust van Amerika.

Leeds Castle en het Dog Collar Museum bij Maidstone in het Zuid-Engelse Kent zijn het hele jaar door te bezichtigen. Wie de motorway naar Londen neemt, komt vanzelf langs de afslag die naar het kasteel leidt. Kijk voor meer informatie op de website van Leeds Castle.